Bahan tersebut mungkin terdiri daripada:
- artificial (tiruan).
- natural (semulajadi).
Terdapat 3 tujuan utama penambahan bahan dalam makanan:
- untuk meningkatkan kandungan nutrisi: cth: penambahan iodin ke dalam garam membantu untuk mengurangkan risiko penyakit goitre.
- untuk mengekalkan kesegaran dan kualiti produk: cth: propionates, yang terdapat secara semulajadi di dalam keju, telah digunakan dalam pembuatan roti untuk mengelakkan pertumbuhan kulat.
- untuk membantu sewaktu aktiviti emprosesan dan penyediaan makanan: cth: emulsifier seperti lecithin daripada kacang soya membantu mengekalkan campuran dan meningkatkan tekstur makanan.
E - setiap bahan tambahan di wakili dengan huruf ini.
- warna: E100 - E199
- pengawet: E200 - E299
- antioxidant, acidity regulator: E300 - E399
- pelikat, stabilizer, emulsifier: E400 - E499
- anti caking agent: E500 - E599
- perasa: E600 - E699
- antibiotik: E700 - E799
- glazing agent, sweetener: E900 - E999
- bahan kimia: E1000 - E1599
Lancet, 2007: pewarna tiruan @ pengawet sodium benzoate (atau kedua - duanye) di dalam makanan mampu menyebabkan enigkatan hyperactivity pada kanak - kanak berumur 3 tahun dan 8 -9 tahun dalam populasi.
ok kawan - kawan..fikir2kan la ye..will be continued...hehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan