Khamis, 7 Mac 2013

FOOD ADDITIVE (BAHAN TAMBAHAN DALAM MAKANAN)

bahan tambahan dalam makanan (food addtive) bermaksud bahan yang ditambah ke dalam makanan sama ada untk mengekalkan rasa atau meningkatkan rasa, kualiti nutrisi dan 'appearance'.
 Bahan tersebut mungkin terdiri daripada:

  1. artificial (tiruan).
  2. natural (semulajadi).
Terdapat 3 tujuan utama penambahan bahan dalam makanan:
  1. untuk meningkatkan kandungan nutrisi: cth: penambahan iodin ke dalam garam membantu untuk mengurangkan risiko penyakit goitre.
  2. untuk mengekalkan kesegaran dan kualiti produk: cth: propionates, yang terdapat secara semulajadi di dalam keju, telah digunakan dalam pembuatan roti untuk mengelakkan pertumbuhan kulat.
  3. untuk membantu sewaktu aktiviti emprosesan dan penyediaan makanan: cth: emulsifier seperti lecithin daripada kacang soya membantu mengekalkan campuran dan meningkatkan tekstur makanan.
E - setiap bahan tambahan di wakili dengan huruf ini.
  1. warna: E100 - E199
  2. pengawet: E200 - E299
  3. antioxidant, acidity regulator: E300 - E399
  4. pelikat, stabilizer, emulsifier: E400 - E499
  5. anti caking agent: E500 - E599
  6. perasa: E600 - E699
  7. antibiotik: E700 - E799
  8. glazing agent, sweetener: E900 - E999
  9. bahan kimia: E1000 - E1599
Lancet, 2007: pewarna tiruan @ pengawet  sodium benzoate (atau kedua - duanye) di dalam makanan mampu menyebabkan enigkatan hyperactivity pada kanak - kanak berumur 3 tahun dan 8 -9 tahun dalam populasi.

ok kawan - kawan..fikir2kan la ye..will be continued...hehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan